Altena business tour Roemenië

sep 8, 2015 | 0 Reacties

Altena business tour Roemenië onder leiding van John Kwetters en Ad van Wijk

‘Dan gaan we toch met zijn allen!” John Kwetters in gesprek met Ad van Wijk zag het al helemaal zitten. Ad vroeg hem mee te gaan naar Roemenie om daar in Cluj eens de Van Wijk Group te bekijken. Ideeën opdoen over het ondernemersklimaat in dit voormalige Oostblokland. John zag het iets breder: Samen met andere bedrijven, overheid en onderwijs uit Altena een businesstrip.

Van het één kwam het ander en zo wordt John zijn idee omgezet in een concrete Altena business tour naar Roemenie. Een gevarieerd gezelschap met ondernemers van allerlei pluimage brengt begin september een bezoek aan het tweede vaderland van Ad van Wijk. Behalve voor ondernemers is het ook interessant voor de overheid en de onderwijspartner in ons gebied. Leren van elkaars culturen en structuren. Hoe zit bijvoorbeeld de relatie overheid en ondernemers in Roemenië in elkaar? Hoe kijkt men aan tegen maatschappelijk en duurzaam ondernemen? Allemaal leermomenten.
Spin in het web Fientje Bax liet er geen gras over groeien en heeft inmiddels de totale organisatie op poten. Iemand moet dat doen tenslotte. Koffers pakken ja, dat kunnen de heren nog net wel zelf. Hotels, vliegtickets, alles staat in het gelid. Momenteel worden gesprekken gevoerd met diverse ondernemers die animo tonen. De club zal zo’n 20 tot 25 ondernemers omvatten waaronder Joan Hanegraaf, John en Gerrit Kwetters, natuurlijk Ad van Wijk zelf, Fons Naterop, Ferry Verbeek, Ad van Helden, Roberto Flören die als hoogleraar verbonden is met Nyenrode en samen met Ad Bax deel uit maakt van de raad van advies bij Kwetters en vele anderen. Een inspirerende trip, dat gaat het worden. Dinsdag 8 september wordt er opgestegen vanaf Eindhoven. Bestemming Cluj. Zaterdag 12 september is iedereen weer thuis. Hard werken dus want het programma is aardig dichtgespijkerd.

Hollandse pioniers

Er worden Hollandse bedrijven bezocht die het in Roemenie hebben gemaakt, waaronder het Raamsdonksveerse CSI, het Hilversumse CDSI en uiteraard E. van Wijk SRL Roemenie. Naast het nuttige is er ook ruimte voor wat ontspanning. Alhoewel, gewapend met broodzak en slechts een flesje water langs een rivierbedding klauteren, zal door sommigen eerder als inspanning gezien worden. Beetje afzien hoort erbij. Dat is ook wat Ad van Wijk zijn gezelschap een bij wil brengen. Januari 1990 hobbelde hij met een vrachtwagen vol bijbels door dit noeste land om daar jaren later te excelleren als succesvol zakenman met 15 bedrijven en 1200 mensen in loondienst. Constant pionieren en het gevecht aangaan met de elementen (bureaucratie en bijna totale afwezigheid van infrastructuur) hebben hem het inzicht bezorgd dat hij graag wil overbrengen aan ondernemers in Altena.