Beleef de Vogeltrek op de Groesplaat bij Woudrichem

sep 26, 2020 | 0 Reacties

Op zaterdag 3 oktober aanstaande neemt een trektelteam van Altenatuur samen met Vogelbescherming Nederland deel aan de internationale vogeltrek teldag Euro Birdwatch. In 40 landen in heel Europa worden deze dag trekvogels geteld. In Nederland gebeurt dit op meer dan 150 telposten. Het team staat om 7 uur bij de Telpost De Groesplaat, Woudrichem. Er wordt geteld tot ongeveer 3 uur ’s middags. Vogelbescherming Nederland maakt op zaterdagavond de top 10 van meest getelde trekvogels bekend. 

Het najaar is dé tijd van het jaar om naar buiten te gaan en vogels te zien trekken, soms in grote aantallen. Veel vogels die bij ons hebben gebroed trekken nu naar het warmere zuiden. Vanuit het hoge noorden en het oosten komen vogels naar ons land om te overwinteren of ze trekken in die tijd door ons land. Bij wat tegenwind uit zuidelijke richtingen en bewolking kan je ze het beste spotten, vaak in grote groepen.

Op ruim 150 locaties kun je trektellers op 3 oktober vanaf zonsopgang tegenkomen. Ook bij Telpost De Groesplaat wordt druk geteld. “Trektelteam De Groesplaat” staat hier vanaf 07:00 uur paraat om de overvliegende vogels te turven. Ze tellen door tot omstreeks 15:00 uur. Kan je niet? Vogeltrek-teller Jan Willem den Besten telt dit najaar van eind augustus t/m eind november langs de Merwededijk. Hij is er regelmatig in de ochtend te vinden, kijk gerust eens spontaan mee.

De
Euro Birdwatch vogeltrektelling van 2019 op de Groesplaat

Vorig jaar werden 824.000 vogels in Nederland geteld tijdens de Euro BirdWatch. In 2019 werden maar liefst 1.373.866 vogels geteld, 207 soorten in totaal.Opgeven verplicht

Locatie: Vanaf de vogelkijkhut “Het Vinkennestje” bij Oudendijk de Groesplaat oplopen. De trekkers staan links van het voetpad dat richting het strand loopt. Let op: Vanwege corona is opgeven verplicht, dit in verband met het maximaal aantal deelnemers bij de telpost. Geef je daarom tijdig op, we horen ook graag hoe laat je denkt te komen. Opgeven kan via jwdenbesten@gmail.com