Bakker Gerard Hardeman en natuurarts Trudy Vlot over hun samenwerking 

sep 13, 2018 | 0 Reacties

 Het is niet vreemd dat Gerard Hardeman van bakkerij Gerard en Suus uit Wijk en Aalburg en natuurarts Trudy Vlot uit Genderen elkaar gevonden hebben. Ze delen een missie: de wereld vertellen dat balans in je voedsel ook balans in je lichaam betekent. Hun boodschap dragen ze met verve uit tijdens de lezingen die ze onder de noemer De Bakker en de Dokter door het hele land houden. Het geheim van deze succesvolle ondernemers schuilt in hun overtuiging dat we de natuur weer moeten toelaten in ons leven. 

 

Volle maan of springtij hebben invloed op het rijsproces van een brood. Als je dit vijfentwintig jaar geleden aan Gerard Hardeman had verteld, was je misschien door hem uitgelachen. Sinds hij twintig jaar geleden het roer drastisch omgooide en biologisch begon te bakken, weet hij beter. “Tijdens een maansverduistering gaat mijn deeg pas rijzen als de maan weer tevoorschijn komt. Geen idee hoe het werkt, maar ik zie het met mijn eigen ogen. In de broodfabrieken wordt dat proces uitgeschakeld doordat meel wordt gebruikt dat soms wel tien toevoegingen bevat en waar luchtdruk, temperatuur en luchtvochtigheid kunstmatig constant worden gehouden. Ik gebruik meel van de molen zonder toevoegingen. Wij laten de natuur wel toe en die onvoorspelbaarheid is juist hartstikke spannend. Ieder brood is daardoor weer anders.” 

Volgens Trudy Vlot: “Mensen wisten dat honderdvijftig jaar geleden allemaal. Door de industriële revolutie zijn we onze kennis over en band met de natuur kwijt geraakt. Ons lichaam is qua prototype al heel oud en het herkent zeventig procent van wat we eten niet meer door al het junkfood, toevoegingen en genetisch gemanipuleerd voedsel. Verwerken  wat je eet kost een lichaam zoveel moeite dat energieverlies het gevolg is en je kunt er letterlijk ziek van worden.” 

 

“Wie luistert naar de natuur is meer in balans” 

 

Eten als de oermens


Als meisje was Trudy al gefascineerd door kruiden en verzamelde ze zaadjes. De teleurstelling was groot toen ze tijdens haar artsenopleiding ontdekte dat daarvoor weinig ruimte is binnen de reguliere geneeskunde. Na een economische studie ging ze het bedrijfsleven in, maar ze werd toch natuurarts na een opleiding homeopathie en kruidengeneeskunde. “Mensen die met klachten bij mij komen, krijgen van mij te horen dat ze op alle fronten hard moeten werken. Hoe ga je met andere mensen om? Met je omgeving? Beweeg je genoeg? Wat eet je? Wie bereid is om zijn voeding aan te passen, merkt binnen vier weken het resultaat. Een pilletje kan hooguit ondersteunen.” 

Trudy heeft zich verdiept in wat de oermens at. Granen en brood komen niet in dat menu voor. Ze adviseert patiënten niet om helemaal geen koolhydraten meer te eten. “Het ligt niet aan het oorspronkelijke broodproces, maar aan alle toevoegingen en bewerkingen. Dat begint al bij het zaaien en spuiten van het graan. De vervuilingen beïnvloeden niet alleen de kwaliteit van het brood, maar ook de gezondheid van de mensen die het eten.” Ook Gerard ziet met pijn in zijn hart dat het gangbare graan vaak bespoten wordt met een product als roundup. “Als andere bakkers mij vragen wat ze moeten doen om te veranderen zeg ik meteen dat ze morgen alle premixen de deur uit moeten doen en biologisch meel moeten gaan gebruiken zonder toevoegingen. Sommige bakkers doen alleen nog gist en water bij het brood. Dat is geen bakken meer. Dat is knutselen. Ook op school leren ze niet wat biologisch bakken is.” 

 

Trudy Vlot en Gerard Hardeman delen dezelfde missie.

Niet bang voor koolhydraten

Een jaar of negen geleden vroeg Trudy aan Gerard of hij een brood van het goed te verteren boekweitmeel kon maken zodat ze ook haar patiënten kon doorverwijzen naar de bakkerij. Voor dat brood komen nu mensen van heinde en verre naar de winkel en het wordt door heel Nederland verstuurd. “Trudy kan al mijn brood wel eten, zolang er maar geen gist in is verwerkt”, vertelt Gerard. Zij vult aan: “Er is een groep mensen met een afkeer van alles wat met brood te maken heeft. Tijdens de lezingen die we samen geven – o.a. aan personeel van natuurvoedingswinkels – vertel ik dat we niet bang hoeven te zijn voor koolhydraten. Het is wel belangrijk om te weten hoe je ermee moet omgaan en hoe ze zich verhouden tot andere voedingsproducten, met name (biologische) groenten.”

Gerard: “Ik ben een enorme pionier en heb er geen moeite mee om mijn recepten met bakkers van over de hele wereld te delen. Daarom gaan we vanaf september ook beginnen met een internationale biologische bakkersschool. Bang dat iemand anders met de eer gaat strijken ben ik niet. Het boeit mij meer dat ik een balletje aan het rollen krijg.” 

www.gerardensuus.nl
www.sequana.nl 

 

Internationale bakkersschool in Wijk 

 Nog even en de deur van bakkerij Gerard en Suus gaat open voor een groep internationale bakkers die afreist naar Wijk en Aalburg om de fijne kneepjes van het biologisch bakken te leren van Gerard Hardeman.

Het idee is van hem, maar de organisatie is in handen van Corianne Vos. Ze liet een mooie functie in de zorg schieten om haar hart te volgen en het verhaal over biologisch brood (internationaal) uit te dragen.
Corianne: “Mijn hart ligt hier in de zaak waar ik als jong meisje een bijbaantje had. Toen Gerard mij vroeg te helpen om zijn droom te realiseren, hoefde ik niet lang na te denken. Ik ben gek van brood en zo’n school bestaat nog nergens. De Dutch Organic Baking School gaat in september van start en we hebben onze twaalf cursisten al bijna bij elkaar.”

Unieke werkwijze

Het idee ontstond tijdens een seminar over de toekomst van bakken waar Gerard en Corianne zich realiseerden dat er bij bakkerij Gerard en Suus al twintig jaar zo werd gewerkt. “We gaven al workshops, maar daar waren deelnemers vooral toeschouwers. Op onze school moet iedereen tussen de theorie door met de handen in het deeg. We gaan twee- tot driedaagse cursussen geven, maar kunnen ook op maat werken.  Bang om onze kennis te delen zijn we niet. Geef iedereen hetzelfde recept en iedereen maakt een ander brood. Dat komt door de kracht van de natuur.” 

Tekst: Marina Zwaan 
Fotografie: 

tDOBS

Meer nieuws

Altena Vrouwen in Besturen

Altena Vrouwen in Besturen

Het aandeel vrouwen in topfuncties in Nederlandse bedrijven neemt toe. Maar het wettelijke streefcijfer van 30% vrouwen aan de top, dat verankerd is in de Wet Bestuur...

Lees meer