Digitale moestuinen met PixelFarming

mrt 4, 2018 | 0 Reacties

Op een app bekijken hoe je wortelen en uien erbij staan, en hoe een robot ze water geeft. Is dat de moestuin van de toekomst? De nieuwe vraag-gestuurde landbouw in Nederland? De ondernemers van PixelFarming denken beide: dat levert ze in februari de Agrofoodpluim op.

Stel je eens voor: geen velden vol graan, maar fietsen door een omgeving met allerlei soorten gewassen waar misschien wel jouw boontjes groeien. Die toekomst is dichterbij dan je denkt: je kunt nu al je eigen ‘pixel’ landbouwgrond reserveren. Op deze 2,5 m2 worden dan de groenten geteeld die je zelf ‘digitaal’ zaait. Dat kan tot op de plant precies: jij deelt je perceel in zoals je wilt via pachtjepixel.nl. Vervolgens volg je via een app hoe je groentegewas groeit, verzorgd en geoogst wordt via foto’s die de robot verstuurt. De geoogste groente krijg je thuisgestuurd in een pakket. Komend seizoen test PixelFarming deze landbouwrobot en werkwijze op een proefveld van ongeveer 2500 m2.

Geen chemicaliën

PixelFarming gaat voor een korte keten, en dus verbouw je groenten, bloemen of granen sámen met een agrariër bij jou in de buurt. Doordat een robot precies meet wat elke plant op welk moment nodig heeft, is er minder waterverspilling, zijn geen chemicaliën nodig en is de bodem er beter aan toe. Dat heeft ook voordelen voor de agrofoodsector, vertelt ondernemer Arend Koekkoek: “De natuur regelt het zo dat er een ecosysteem ontstaat. Hierin groeit het gewas beter, wordt minder snel ziek en de natuur eromheen heeft er baat bij. Dat betekent: een betere oogst, en een mooie en gezonde natuurlijke omgeving met een diverser landschap.”

Robots op een oude boerderij

In Almkerk werkt het team van innovatiecentrum De Campus samen met een groot aantal bevlogen, innovatieve denkers aan landbouwinnovatie. De landbouwrobot wordt ontwikkeld samen met o.a. de Wageningen Universiteit en het aantal samenwerkingen blijft groeien. Koekkoek: “In Almkerk krijgen we veel bezoek van mogelijke samenwerkingspartners: projectontwikkelaars, maar ook studiegroepen agrariërs. Ook starten komend jaar 2 minors van de HAS Hogeschool met onderzoek naar de keten rond PixelFarming. Wie kunnen dit beter vormgeven dan deze jonge geesten? Zij moeten er verder mee in de toekomst!”

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings licht toe waarom de Provincie Noord-Brabant zulke initiatieven graag in het zonnetje zet: “Met PixelFarming wordt handen en voeten gegeven aan de voedselketen van de toekomst: vraaggestuurd, dichtbij de consument, transparant, duurzaam en gezond voor mens, economie en natuur. Deze ondernemers gaan voor de toekomst, en dat vergt geduld en ontzettend veel inzet. Hun vermogen om zoveel en zulke diverse expertises uit Brabant samen te brengen en gezamenlijk met zo’n innovatief concept te komen is bewonderenswaardig.”

Verbeter de wereld, begin bij Brabant

Arend Koekkoek hoopt dat PixelFarming uiteindelijk zorgt voor nieuwe soorten bedrijven, een betere boterham voor de agrariër en een natuurinclusieve vorm van landbouw als norm in ons land. “Wageningen zei: dit is een manier om zelfs woestijnen terug te dringen. In onze regio hebben we alle benodigde tech- en landbouwexpertise in huis, dus daar beginnen wij: in Brabant.”

 

Tekst: Provincie Noord-Brabant

Meer nieuws

Altena Vrouwen in Besturen

Altena Vrouwen in Besturen

Het aandeel vrouwen in topfuncties in Nederlandse bedrijven neemt toe. Maar het wettelijke streefcijfer van 30% vrouwen aan de top, dat verankerd is in de Wet Bestuur...

Lees meer