Toneelgroep Jan Vos – Mansholt

Het is 1972. Euro-commissaris van Landbouw Sicco Mansholt staat aan de vooravond van zijn pensioen, zijn werk zit erop.

Dan komt de Club van Rome met het alarmerende rapport Grenzen aan de groei. Als Mansholt ziet wat de gevolgen zijn van het beleid van schaalvergroting, waarvoor hij zich zijn leven lang heeft ingezet, slaat de schrik slaat hem om het hart. Hij breekt radicaal met zijn oude overtuigingen. En tot afgrijzen van de mensen om hem heen wordt hij een van de eerste pleitbezorgers van een kringloop-economie.

Als hij daarnaast ook nog eens verliefd wordt op zijn 40 jaar jongere stagiaire Petra Kelly, de latere oprichtster van Die Grünen in Duitsland, is de chaos compleet. Voor het eerst in zijn leven kan Sicco niet kiezen. Moet hij met zijn vrouw na zijn pensioen in Drenthe gaan wonen? Of is het nog geen tijd om zich terug te trekken en gaat hij samen met Petra de wereld in om zijn nieuwe politieke boodschap te verkondigen?

Mansholt is aangrijpend toneel over de moed die het kost om te veranderen.
Het stuk wordt gespeeld door Helmert Woudenberg (als Sicco Mansholt), José Kuijpers, Trudi Klever, Bart Klever, Stefanie van Leersum, Wim Bouwens en Tjeerd Bischoff. De regie is in handen van Jeroen van den Berg.

Locatietheater van Toneelgroep Jan Vos
Mansholt was de eerste voorstelling van Toneelgroep Jan Vos. In de zomers van 2014 en 2015 speelde het stuk over voormalig eurocommissaris Sicco Mansholt met veel succes op tal van boerderijen. De voorstelling werd door pers en publiek bejubeld. “Mansholt is een ontroerend pleidooi voor de liefde en idealisme, dat schrikbarend weinig aan urgentie heeft ingeboet”, schreef het Parool. Het Nederlands Theater Festival selecteerde het stuk als een van de beste voorstellingen van 2015.

Op veler verzoek is Mansholt dit seizoen weer terug. Nu in een splinternieuwe tent, waarin het publiek beschut zit tegen weer en wind, volledig corona-proof, met een fantastisch uitzicht op het landschap rondom.

De thematiek van Mansholt is actueler dan ooit: Nu we de klimaatverandering aan den lijve ondervinden en de stikstof-crisis acuut is, stelt het stuk een vraag waar niemand in de samenleving meer omheen kan: heb jij de moed om je leven te veranderen? En hebben wij, als maatschappij, de moed om een nieuwe koers te gaan varen?

Een groot maatschappelijk thema in een persoonlijk verhaal over mensen in crisis.

Toneelgroep Jan Vos maakte de afgelopen jaren een reeks succesvolle voorstellingen op locatie, zoals Koning van het Grasland en het imposante drieluik GAS. Aangrijpend en meeslepend toneel, over gewone mensen in een wereld in verandering.

Talkshow de toekomst
Sicco Mansholt was één van de eerste pleitbezorgers van de kringloopeconomie. Bij de voorstelling organiseren we iedere zaterdag een talkshow over de vraag hoe we als maatschappij een nieuwe koers kunnen varen. In een tijd waarin we muurvast lijken te zitten in oude gewoontes en ingesleten patronen, laten we mensen aan het woord die met creatieve oplossingen en onverwachte invalshoeken komen. Mensen uit de praktijk, maar ook denkers en bestuurders. Op de locatie is de tentoonstelling Boeren in Beweging te zien, waarbij een aantal agrariërs geportretteerd wordt in beeld en tekst.

Bestel hier een kaartje (gratis) voor de Talkshow.

Eten
Bij de bestelling van de entreekaarten is het mogelijk een maaltijd bij te bestellen. De maaltijd wordt verzorgd door Café ’t Zwaantje.
Let op: op zaterdag zal de maaltijd bestaan uit huisgemaakte soep met brood (€7,50).

Op deze pagina koop je alleen tickets voor de voorstelling. Kaarten voor het diner koop je hier

Locatie
De voorstelling speelt niet in de Verkadefabriek, maar op locatie in Genderen:
Café ’t Zwaantje
Genderensedijk 1
4265 JJ Genderen

De tent is toegankelijk voor rolstoelen. Hiervoor moet van tevoren contact worden opgenomen met de locatiemanager via locatie@toneelgroepjanvos.nl. Er zijn per voorstelling een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor een bezoeker in een rolstoel plus een begeleider. Wij verzoeken u eerst contact op te nemen met Toneelgroep Jan Vos en daarna pas de toegangsbewijzen aan te schaffen bij de schouwburg. Omdat wij op locatie spelen, zijn de technische faciliteiten beperkt en is er geen ringleiding aanwezig. Wilt u vanwege uw beperking een speciale plek hebben of andere vragen hebben over de toegankelijkheid van de locatie, neem dan ook contact op met onze locatiemanager.