Heb jij interesse om mee te doen aan de BioVoice challenges?

apr 17, 2020 | 0 Reacties

BioVoice biedt je innovatie- en businesskansen via challenges van grootbedrijven
Er zijn veel goede ideeën voor nieuwe duurzame producten of diensten. Maar een idee concretiseren is een lastige opgave. Zeker als het gaat om nieuwe materialen. Je moet testen doen, opschalen, IP beschermen en klanten vinden. BioVoice helpt je op alle fronten.

Hoe werkt BioVoice?

BioVoice haalt innovatievraagstukken op bij grootbedrijven; de challenges. De challengers staan open voor open innovatie en willen op basis van wederkerigheid samenwerken met mkb’ers en/of start-ups. Samen willen zij stappen zetten op weg naar een duurzamere wereld. Het voordeel voor jou? Als het tot samenwerking komt, heb je meteen een klant!

 

Stap 1: Aanmelden voor een challenge (tot 8 mei 17.00 uur) Ieder jaar halen wij nieuwe challenges op. Die publiceren we op dit BioVoice challengeplatform: challenges.biovoice.nl. Zit er een challenge bij waar jij enthousiast van wordt en waar jij iets mee kunt? Upload je pitch! Na de aanmeldperiode beoordelen wij de haalbaarheid van de ingediende ideeën. Als wij potentie zien in jouw voorstel, nodigen we je uit voor het digitale BioVoice matchmaking event eind mei. Hier maak je kennis met de challenger en bepreek je de uitdaging en je voorstel.

Stap 2: De BioVoice Challenge Weeks (september) Bij voldoende aanknopingspunten wachten vervolgens de Challenge Weeks op je. Je gaat verspreid over een periode van vier weken een aantal dagen intensief aan de slag. Je ontmoet de challenger om de vraag van de challenger goed in kaart te krijgen en jouw idee/oplossing te bespreken. Je bezoekt het bedrijf en leert de organisatie en mensen kennen. Je hebt sessies op maat voor jouw situatie en behoeften, bijvoorbeeld over de technische/commerciële/economische/organisatorische haalbaarheid van jouw idee, of het beschermen van intellectueel eigendom. Je ontmoet nuttige partners uit het regionale ecosysteem. En natuurlijk maak je afspraken over de samenwerking.

Stap 3: Verdien een innovatiecontract De BioVoice Challenge Weeks zijn zeer waardevol. Je doet nieuwe kennis en nieuwe inzichten op, je breidt je (biobased/circulaire) netwerk uit en je kunt een innovatiecontract verdienen! Met het innovatiecontract ben je verzekerd van financiële steun en ontvang je coaching en begeleiding tijdens het ontwikkeltraject. Je brengt je kennisontwikkeling en/of nieuwe techniek in een stroomversnelling.

Een innovatiecontract zorgt voor:
 Funding
 Toegang tot (internationale) markten
 Kennis en partners
 Hulpbronnen en researchfaciliteiten
 Business en schaalvergroting
 En: een launching customer!

Meer weten? Ga naar biovoice.nl/challenges of neem contact op met programmamanager Bob Houpst.

Hoe kunnen we ons restwater zuiveren en hergebruiken in ons proces?
Cargill gebruikt water om zijn natuurlijke grondstoffen, zoals mais en tarwe, te verwerken. Een deel van dat water wordt vandaag al hergebruikt. Wij willen echter gaan voor een volledige waterkringloop. In feite kan dat nu al, alleen nog niet kosteneffectief. Dat is ons doel, dat is de uitdaging. Water is essentieel voor ons proces. Het wordt op diverse productiestappen ingezet, en hergebruikt, na opwaardering door middel van centrifuges, membranen, ed. Een reststroom echter, met mineralen en kleine hoeveelheid organisch materiaal, wordt afgevoerd richting waterzuiveringsinstallaties. In onze locatie in Bergen op Zoom, bijvoorbeeld, is er een voorbehandeling op de eigen waterzuiveringsinstallatie, waarna het verdere behandeld wordt in Rilland-Bath en nadien in oppervlaktewater terecht komt. Dit gebeurt op een gelijkaardige manier op al onze fabrieken wereldwijd. Om minder vers water te gebruiken, zou het beter zijn deze laatste reststroom ook nog in te zetten in ons proces. Hoe maken we hier opnieuw “bruikbaar water” van? En dit op een kosten-efficiënte wijze! Help ons aan 100% hergebruik van water!

Waar zijn we naar op zoek?

Kosteneffectieve innovatieve / slimme manier om zuiver water te winnen uit rest-waterstroom, bij voorkeur reeds industrieel toegepast, binnen of buiten onze eigen industrie.

 

Waar zijn we niet naar op zoek?
 Dure technologieën als verdamping. Deze zijn ons bekend, maar zijn weinig kosten-efficiënt.
 Nieuwe productieprocessen om mais- en tarweverwerking minder water intens te maken. Dit is een apart onderzoeksterrein, waar we ook mee bezig zijn, maar wat niet het doel is van deze challenge.
 Toepassingen van deze rest-waterstroom buiten ons eigen terrein. Dit zou voor specifieke locaties mogelijk zijn, maar ons doel is technologie die we overal ter wereld kunnen inzetten op onze eigen locaties.

Voor meer informatie over wat er te verdienen is, een video, het stellen van vragen en aanmelden voor deze challenge, ga naar:
https://challenges.biovoice.nl/Cargill/100-procent-hergebruik-van-water/

English version:
https://challenges.biovoice.nl/en/Cargill/100-procent-hergebruik-van-water/

Hoe kunnen wij fosfaast terugwinnen uit een halfdroge tarwe productstroom?
Cargill verwerkt onder andere tarwe tot half afgewerkte producten, zoals zetmelen, glucoses, gluten en vezelrijke diervoeding. In sommige van deze producten zitten heel wat mineralen. Eén van deze mineralen is fosfaat. Dit komt via de tarwe in het productieproces. En wij willen dat fosfaat uit de semi-droge productstroom terugwinnen. Cargill zoekt hiervoor een innovatieve doorbraak.

Achtergrond:
 Om tarwe te scheiden in half afgewerkte producten wordt er een deeg van gemaakt, dat dan verder gescheiden kan worden in zetmeel, proteïnen, vezels, enz.
 Fosfaat is van nature aanwezig in tarwe.
 Fosfaat willen we reduceren in bepaalde half afgewerkte producten.
 Het fosfaat dat teruggewonnen is, kan dan verder gebruikt worden; Dit willen we intern bekijken.
 Fosfaat is een groot molecuul en beweegt slecht in halfdroge producten.
 We verwachten dat de terugwinning het vlotst kan tijdens de tussenbewerking, wanneer de half afgewerkte producten een vochtgehalte hebben van 30-35%. In sommige productiestappen stijgt het vochtgehalte zelfs tot meer dan 50%.

Waar zijn we naar op zoek?

Kosteneffectieve technologie(n), die fosfaat selectief uit de semi-droge productstromen kan isoleren. Er worden verder geen eisen gesteld aan de vorm van de fosfaat.

 

Waar zijn we niet naar op zoek?
 Technologie die uit waterige stromen fosfaat kan halen – dat is een bekende techniek.
 Niet kosteneffectieve technologieën.
Voor meer informatie over wat er te verdienen is, een video, het stellen van vragen en aanmelden voor deze challenge, ga naar:

https://challenges.biovoice.nl/Cargill/Fosfaat-terugwinnen-uit-tarweproductstroom/

English version:
https://challenges.biovoice.nl/en/Cargill/Fosfaat-terugwinnen-uit-tarweproductstroom/

Hoe kunnen we de pectine uit suikerbietenpulp optimaal verwaarden?
Uit de totale bio-raffinage van suikerbieten pulp (residu van suikerproductie) ontstaat in de nabije toekomst een steeds groter wordende stroom pectine-fragmenten door opschaling van onze fabriek. De functionaliteit van dit biopolymeer is uniek en in veel opzichten niet te vergelijken met de fysische eigenschappen van citrus- en appel pectines. Unieke toepassingen zijn tot op heden gevonden in leerbewerking en vaatwasmiddelen. Prijs-performance ratio van deze pectine stroom is erg interessant wat unieke markten toegankelijk moet maken. Cosun is op zoek naar meer van dit soort toepassingen in zowel food als non-food markten. Zo willen wij in de toekomst het totale volume pectine wat vrijkomt uit bio raffinage verwaarden en daarmee ons gewas in zijn totaliteit benutten.

Waar zijn we naar op zoek?

Cosun is op zoek naar nieuwe product-markt combinaties voor deze pectine stroom. In deze toepassing hoeft de pectine stroom zoals hij is minimaal bewerkt te worden zodat de markt snel betreden kan worden.

De randvoorwaarden van deze verwaarding zijn: Need to haves:
 Waarde creëren binnen 3 jaar (korte route to market)
 EBIT potentieel >5.000.000 euro

Nice to haves:
 Competitive advantage
 IP protection

Waar zijn we niet naar op zoek?

Cosun is in staat om de derivaten galacturonzuur en galactaarzuur te produceren uit deze pectine. Binnen Cosun lopen er een aantal projecten waarbij deze derivaten gemodificeerd worden tot unieke biobased producten. Aangezien hier al het nodige onderzoek naar gedaan wordt en de route to market lang is, is Cosun niet op zoek naar dergelijke initiatieven. Een naar verwachting kortere route to market voor de pectine stroom zoals hij nu voorkomt heeft prioriteit.

Voor meer informatie over wat er te verdienen is, een video, het stellen van vragen en aanmelden voor deze challenge, ga naar:
https://challenges.biovoice.nl/Cosun/Toepassing-van-suikerbiet-pectine/
English version:
https://challenges.biovoice.nl/en/Cosun/Toepassing-van-suikerbiet-pectine/

Wie heeft er een biobased alternatief voor de grondstof van onze design bloempotten?
Wij willen de grondstof (PE) waarmee wij design bloempotten produceren vervangen door een biobased alternatief. Voor de productie wordt nu een mix van virgin PE en gerecycled PE of 100% gerecycled materiaal gebruikt. Met het volume van 1.200 ton per jaar lukt het kostentechnisch niet om dit te vervangen door de bestaande biobased PE alternatieven. Momenteel kunnen wij onze bloempotten maken van 100% suikerriet, maar dit is tot op heden niet betaalbaar. Theoretisch gezien zouden we van vrijwel alle biobased materialen bloempotten kunnen maken. We zijn op zoek naar een goedkopere oplossing waarmee we wel op een betaalbare manier onze bloempotten van biobased materiaal kunnen maken. We hebben een eigen en uniek productieproces ontwikkelt, waarin we gebruik maken van rotatiegieten. Hierbij wordt PE poeder gebruikt. De biobased grondstof zal voor dit productieproces geschikt moeten zijn. De uiteindelijke grondstof moet een werkbare poedervorm (biobased PE) zijn, zodat onze grondstofleverancier dit kan verwerken tot de juiste samenstelling voor onze bloempotten. De uiteindelijke prijs moet uitkomen rond ons huidige prijsniveau. De kwaliteit van de grondstof moet vergelijkbare eigenschappen hebben als onze huidige grondstof. Hierbij moet gedacht worden aan een lage cyclustijd, een bepaalde meltflowrate, smelttemperatuur, etc. Binnen en bepaald kader is hierin te schuiven. Grootste eis is dat deze nieuwe grondstof 100% biobased moet zijn. Waar zijn we naar op zoek? Een partij die i.s.m. onze huidige grondstofleverancier ons van een constante stroom van een betaalbare biobased grondstof kan voorzien die geschikt is om met rotatiegieten te verwerken. Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om de benodigde biobased vezels te halen uit (regionale) reststromen met een negatieve waarde (bijvoorbeeld uit dikke digestaat of bermgras). Waar zijn we niet naar op zoek? We zijn niet op zoek naar standaard biobased PE zoals dat nu grote schaal geproduceerd wordt. Dat hebben we al geprobeerd, maar dan wordt ons product 60% duurder en dat is de consument (nog) niet bereid om te betalen. De biobased grondstof moet werkbaar zijn binnen ons huidige productieproces. Verbetering binnen het huidige proces is tot op zekere hoogte mogelijk. Wij zijn niet op zoek naar een andere of externe manier van produceren. Wij zijn op zoek naar een nieuwe biobased PE die werkbaar is voor onze huidige grondstofleverancier. We zijn dus niet op zoek naar een nieuwe leverancier. Samenwerking/ overleg met onze huidige grondstofleverancier is vereist. Daartegenover staat uiteraard de kennis en ervaring van Capi en onze leverancier i.o.m. de werkbaarheid de grondstof en ons productieproces.
Voor meer informatie over wat er te verdienen is, een video, het stellen van vragen en aanmelden voor deze challenge, ga naar:
https://challenges.biovoice.nl/Capi-Europe/100-Biobased-bloempotten/

English version:

https://challenges.biovoice.nl/en/Capi-Europe/100-Biobased-bloempotten/

Welke industriële toepassingen zijn er voor tarwe-eiwitten?
Cargill is wereldwijd actief in de omzetting van granen zoals mais en tarwe naar een breed scala aan producten, zoals glucose- en fructosestroop, zetmeelproducten en andere producten op eiwitbasis. Cargill heeft 5 fabrieken in Europa waar tarwe wordt verwerkt en tarwe-eiwit als bijproduct vrijkomt. De fabrieken zijn verspreid over de noordelijke helft van Europa, waar een overvloed aan tarwe beschikbaar is. Het bijproduct, tarwe-eiwit, wordt momenteel gebruikt voor verschillende toepassingen in de voedsel- (zoals als deegverbeteraar voor bakkerijen) en diervoederindustrie (zoals als voer voor in de zalmkwekerij). Naarmate de mogelijkheden voor de verwerking van tarwe gedurende de jaren heen toenemen, neemt ook de hoeveelheid beschikbaar tarwe-eiwit toe. Vandaag de dag worden wereldwijd per jaar meer dan 1 miljoen ton tarweproducten geproduceerd. Dankzij de unieke eigenschappen van tarwe-eiwit is het een veelbelovend materiaal voor industriële toepassingen. Het gebruik van tarwe-eiwit in industriële toepassingen staat echter nog in de kinderschoenen. Cargill wil graag samenwerken met ondernemers met nieuwe ideeën over hoe tarwe-eiwit benut kan worden in industriële toepassingen. Waar zijn we naar op zoek? Voorbeelden van potentiële industriële toepassingen voor tarwe-eiwit zijn als bind- en coatingsmiddel en als plastificerend ingrediënt in composietmaterialen. Tarwe-eiwit kan zo worden gebruikt, ofwel in oorspronkelijke vorm als vitale tarwegluten of in gemodificeerde vorm als gedevitaliseerde tarwegluten. Het kan ook worden afgebroken tot kleinere deeltjes, bijvoorbeeld door middel van enzymatische hydrolyse. Cargill staat open voor oplossingen waarin tarwe-eiwit wordt gecombineerd met andere ingrediënten (organisch of synthetisch). Cargill is op zoek naar oplossingen die in industriële toepassingen kunnen worden gebruikt. De oplossingen dienen op een industriële schaal toepasbaar te zijn, met als doel een valorisatie van minimaal 10.000 MT tarwe-eiwit per jaar binnen vijf jaar. Waar zijn we niet naar op zoek? In deze challenge is Cargill niet op zoek naar nieuwe manieren om tarwe-eiwit te onttrekken. De focus van deze challenge is de valorisatie van het tarwe-eiwit wat tijdens het natmalen van tarwemeel vrijkomt. Cargill is dus ook niet op zoek naar voorstellen die enkel gebruik maken van onbewerkt tarwemeel of andere tarwebestanddelen (of andere organische grondstoffen).

Voor meer informatie over wat er te verdienen is, een video, het stellen van vragen en aanmelden voor deze challenge, ga naar:
https://challenges.biovoice.nl/Cargill/Industrial-applications-for-wheat-protein/

English version:
https://challenges.biovoice.nl/en/Cargill/Industrial-applications-for-wheat-protein/

Hoe kunnen wij onze waterstof duurzaam verwaarden?
SABIC Bergen op Zoom produceert waterstof als bijproduct van de chloorproductie. Dit waterstof wordt gevormd uit water via elektrolyse en is daarmee groen (of blauw) te noemen. Momenteel wordt dit waterstof verbrand en de warmte (grotendeels) nuttig gebruikt in de processen. Waterstof kent echter tal van toepassingen als grondstof of bouwsteen voor complexere brandstof. SABIC is dan ook op zoek naar een duurzamere en meer rendabele toepassing van de waterstof. Wanneer het meer dan 10 cent per Nm3 oplevert (exclusief eventuele zuiveringsstappen) of meer dan 0.67 kg CO2 per Nm3 waterstof is het voor ons interessant om verder naar te kijken. SABIC Bergen op Zoom denkt dat voor de reststroom waterstof vele mooie duurzame toepassingen mogelijk zijn die een bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van het energienet lokaal en in Nederland. Denk hierbij aan een duurzame brandstof of chemische bouwstof. Waar zijn we naar op zoek? Toepassing waarin waterstof duurzaam wordt ingezet en die (op termijn) meer oplevert dan verbranden als alternatief voor aardgas.

Dit kan bijvoorbeeld zijn:
 Bouwsteen voor basis chemicaliën
 Reverse watershift (CO2 + H2 –> CO + H2O) over vergelijkbare technologie.
 Toepassing in chemisch proces (bijvoorbeeld voor reductie van ijzeroxide)
 Overige duurzame innovaties

Vele technologieën zijn bij ons al bekend. We zijn echter op zoek naar een concrete pilot die (op termijn) kan vestigen in de Green Chemistry Campus (GCC) en samen met andere waterstofprojecten op termijn een grote afnemer kan worden van ons restproduct. SABIC faciliteert de Green Chemistry Campus (GCC) en ziet dit graag uitgroeien tot de belangrijkste duurzaamheid hub en kenniscentrum binnen de chemische industrie. Waterstof is hiervoor een onmisbare bouwsteen. SABIC ziet deze nabijgelegen locatie dan ook als een ideaal startpunt om duurzame oplossingen voor onze waterstof verder te onderzoeken. We zijn op zoek naar een partner die zelfstandig onze waterstof kan gebruiken (en eventueel zuiveren). Het uiteindelijke doel is dat alle restwaterstof een duurzame toepassing vindt binnen of nabij het terrein van SABIC. We zoeken dan ook één of meerdere partijen die samen alle waterstof duurzaam in kunnen zetten. Na opschaling van het project is een minimale afname van 1000 Nm3 waterstof per uur gewenst. Waar zijn we niet naar op zoek? SABIC is bekend met vele duurzame technologieën.

We zijn niet op zoek naar:
 Een boiler die waterstof verbrandt en ons stoom levert
 Een goed idee dat hoge eisen aan de kwaliteit van het waterstof stelt, waardoor SABIC dure installaties neer moet zetten om het te zuiveren en comprimeren
 Leveren van waterstof naar een locatie ver van de plaats waar het vrijkomt, waardoor er veel leidingwerk gerealiseerd moet worden.
De beschikbaarheid van waterstof is gemiddeld 2000 m3/h over de afgelopen jaren. In de nabije toekomst verwachten we waterstof met een druk van 4 bar te maken. Met de huidige compressor is de temperatuur voor de compressor 15 graden en erna 40 tot 50 graden. De samenstelling is in 2012 onderzocht en was toen als volgt (verwachting is dat de samenstelling onveranderd is):

Typical
maximum
Waterstof
99.7%
99.9%
N2
90 ppmv
0.5% vol.
O2
80 ppmv
0.1% vol.
NaOH
20 ppmv
20 ppmv
Cl2
4 ppmv
H2O
0.26%
0.34%
Voor meer informatie over wat er te verdienen is, een video, het stellen van vragen en aanmelden voor deze challenge, ga naar:
https://challenges.biovoice.nl/SABIC/Waterstof-Duurzaam-Verwaarden/
English version:
https://challenges.biovoice.nl/en/SABIC/Waterstof-Duurzaam-Verwaarden/

Hoe kunnen wij chroom uit een zout reststroom verwijderen?
Uit een van de productieprocessen bij Dow komt vrijwel droog kristallijn zout vrij met beperkte hergebruiksmogelijkheden door de aanwezigheid van milde verontreinigingen, met name chroom. Dow daarom is op zoek naar een oplossing om de chroomconcentratie van het zout/de pekel te verminderen van ~10 ppm tot <0,5 ppm.
 Een circulaire kans
 Moeilijkheden bij het recyclen van zoute stromen
 Onderzoek naar het verwijderen van zware metalen

Waar zijn we naar op zoek?

Het voorgestelde onderzoek heeft tot doel een innovatief proces te vinden voor de terugwinning van zout uit een zoute afvalstroom van 60 kt/jaar die 90 wt% NaCl bevat en verontreinigd is met kleine componenten, waaronder sporen van zware metalen (bv. chroom). Het vaste zout uit het proces wordt nu weggespoeld met proceswater en samen met andere afvalwaterstromen gezuiverd in een industriële afvalwaterzuiveringsinstallatie. Het doel is om het vaste zout dat vrijkomt uit het proces te behandelen. De wereldwijde markt voor natriumchloride zal in 2025 naar verwachting 335 miljoen ton bereiken, waarvan het grootste deel wordt verkregen uit mijnbouwactiviteiten of zeewaterverdamping, welke beide een zeer energie-intensief zijn en een hoge ecologische impact of hoge oppervlaktevoetafdruk hebben. Op dit moment worden slechts kleine hoeveelheden natriumchloride teruggewonnen uit (industriële afvalstromen). De NaCl uit ons proces kan dus worden beschouwd als een waardevol product dat op de Europese markt voor vele toepassingen kan worden verkocht. De verontreinigingen beperken echter de circulariteit van dit bijproduct. Daarom is Dow op zoek naar een innovatief proces voor de terugwinning van kristallijn zout / pekel. Hoe beter het verwijderingsrendement, hoe hoger de hergebruikswaarde van het zout.

 

Waar zijn we niet naar op zoek?
 Een zeer energie-intensieve behandelingsmethode
 Een lineaire of niet-duurzame oplossing
 Een technologie die een aanzienlijke hoeveelheid afval produceert
Volledige oplossingen moeten ten minste kostenneutraal zijn (Investering + Terugkerende Kosten – Opbrengst =<0)

Voor meer informatie over wat er te verdienen is, een video, het stellen van vragen en aanmelden voor deze challenge, ga naar:
https://challenges.biovoice.nl/DOW/Chroom-uit-zout-reststroom-verwijderen/

English version:
https://challenges.biovoice.nl/en/DOW/Chroom-uit-zout-reststroom-verwijderen/

Hoe kunnen wij de aangroei van mosselen en oesters in ons zeewater koelsysteem op een ecologische manier tegengaan?
Binnen de procesindustrie wordt zeewater als koelwater bron gebruikt voor het koelen van processtromen. Om macrovervuiling door aangroei van voornamelijk mosselen en oesters (tweekleppige) in het inlaatstation en leidingwerk te voorkomen is waterbehandeling noodzakelijk. Mosselen en oesters zetten zich vast als larven, enkele millimeters groot, en groeien verder uit tot volwassen exemplaren tot meer dan tien centimeter. De primaire toegepaste methode is dosering van chloorbleekloog. Een groot deel van het vrije chloorbleekloog gaat verloren door reacties met organische componenten die van nature in het zeewater voorkomen. Daarbij worden ongewild organische chloorverbindingen gevormd. Tevens wordt door de aanwezigheid van calcium in het zeewater een harde afzetting gevormd op plaatsen waar vrij chloorbleekloog aanwezig is. Dit veroorzaakt relatief hoge onderhoudskosten om het doseersysteem functioneel te houden. Het zeewater wordt opgepompt vanuit de Westerschelde via een vast pompstation. Dit station is voorzien van een grof- en bandfilter systeem om macrovervuiling te weren. Vanuit het pompstation gaat het water als eerste richting surge torens, om hevelwerking te voorkomen, voordat het richting de fabrieken gaat als koelmiddel voor de processtromen. De chemische behandeling bestaat nu uit doseren van chloorbleekloog op verschillende punten in het initiële deel van het zeewaterdistributienetwerk. Vanuit productie oogpunt is het dichtslibben door aangroei van macrovervuiling in koelwaterleidingwerk en warmtewisselaars een serieus probleem. Dit levert uiteindelijk productieverliezen op door verminderde warmteoverdracht en kapotte warmtewisselaars. De afzetting in het doseersysteem door chemische reactie van chloorbleekloog met het aanwezige calcium creëert additionele onderhoudskosten. In de installatie in Terneuzen wordt zeewater met ongeveer 10 m3/s ingenomen en behandeld met 1 a 2 mg/l chloorbleekloog. Terneuzen is de enige locatie waar zeewater gebruikt wordt als koelwater. Binnen Nederland zijn er nog een aantal andere grote gebruikers van zeewater. Er zijn verschillende andere productie locaties binnen Dow, en de procesindustrie, waar onbehandeld rivierwater gebruikt wordt. Hier speelt hetzelfde probleem. Innovatiedoel is tweeledig, effectieve ecologische behandeling van zeewater waarbij aangroei van macrovervuiling geëlimineerd wordt. Idealiter zou de oplossing ook moeten werken voor zoetwatersystemen zodat deze ook gebruikt kan worden op andere productielocaties. In zoetwatersystemen is de aangroei van exoten als de zebramossel een gelijkaardig probleem.

 

Waar zijn we naar op zoek?

Het beoogde innovatiedoel is om een ecologisch alternatief te vinden voor het gebruik van chloorbleekloog ter voorkoming van aangroei van mosselen en oesters in het koelwatersysteem. Waarbij de voorwaarden gesteld worden dat de methode geen ongewilde gehalogeneerde producten mag vormen en tenminste net zo effectief is als de huidige methode. De voorgestelde techniek/oplossing mag nog in de proeffase zitten mits deze bewezen kan worden middels een pilot op een deelstroom waarbij productieproces geen negatieve gevolgen ondervindt. De huidige techniek van juist chloreren voorkomt aangroei in de systemen, maar vereist regelmatig onderhoud van de grof- en bandfilters en het chloorbleeklooginjectie systeem.

 

Waar zijn we niet naar op zoek?

Alternatieve gehalogeneerde oxiderende middelen die in meer of mindere mate organische halogeenverbindingen vormen.
Voor meer informatie over wat er te verdienen is, een video, het stellen van vragen en aanmelden voor deze challenge, ga naar:
https://challenges.biovoice.nl/DOW/Ecologische-bescherming-aangroei-zeewater-koelsysteem/
English version:
https://challenges.biovoice.nl/en/DOW/Ecologische-bescherming-aangroei-zeewater-koelsysteem/

Meer nieuws

Altena Vrouwen in Besturen

Altena Vrouwen in Besturen

Het aandeel vrouwen in topfuncties in Nederlandse bedrijven neemt toe. Maar het wettelijke streefcijfer van 30% vrouwen aan de top, dat verankerd is in de Wet Bestuur...

Lees meer