Interview met Esther Vroegh

mrt 5, 2016 | 0 Reacties

 

Je moet je beperkingen kennen. Je sterke punten niet onderschatten, dat zakje met zilverlingen, talenten.”.

Esther Vroegh is 41 jaar en heeft samen met haar compagnon Mr. Robert-Jan Mesland,  al 9 jaar een kantoor in Haarlem. Ze worden ondersteund door een aantal advocaten in loondienst  en  een forensisch medewerker. Esther is al meer dan 15 jaar werkzaam als strafrechtadvocaat. Daarnaast adviseert hun strafrechtpraktijk professionele (top) voetballers op het gebied van spelerscontracten, sponsorovereenkomsten en arbitrage.

 

Over welke essentiële kenmerken moet een succesvol advocaat beschikken en waarom?

Esther: “Heel hard kunnen en willen werken. Eigenwijs zijn, want van ons wordt verwacht dat we soms tegen de maatschappelijke visie in, het opnemen voor een cliënt. Analytisch zijn, een dossier echt gedetailleerd uit kunnen pluizen. Snel kunnen schakelen, want er gebeuren altijd weer onverwachte dingen op een zitting. Maatschappelijk betrokken zijn, weten wat er speelt in onze samenleving. Creatief zijn, leergierig en vooral  beschikken over heel veel doorzettingsvermogen.”

 

Sinds begin 2016 is Esther actief als voorzitter van de Stichting Wielerevenementen Aalburg.

Esther: “Sporten is een belangrijke uitlaatklep voor mij. Daarbij heb ik de grote ongelijkheid gezien in (media) aandacht en verdiensten bij het vrouwenwielrennen, terwijl de successen zeker zo groot waren als bij de mannen. Ik hoop met mijn kennis iets te kunnen bijdragen aan deze sport en de Stichting. Niet alleen de wereldtop, maar ook de breedtesport is hier sterk vertegenwoordigd. We hebben er zin in met elkaar dit prachtige event uit te bouwen, waarbij sporters en ondernemers elkaar versterken. Die kruisbestuiving is belangrijk om het gebied waarin wij wonen leefbaar  en aantrekkelijk te houden. Zo ook jonge, hoog opgeleide inwoners van Altena te laten beseffen dat er hier veel kansen voor hen liggen bij interessante bedrijven. Daarnaast laten zien aan de deelnemers van de toertocht, die uit heel Nederland komen, hoe het genieten is in deze streek. Bewegen is een must om scherp te blijven tijdens je werk. Je moet die spanningsboog af en toe laten vieren om optimaal te kunnen functioneren.  Gezonde geest in een gezond lichaam, zoals voor veeleisende banen geldt; fysiek en mentaal in topconditie zijn.”

Als je op wilt vallen, voldoen niet alleen hoge cijfers. Interessante stages en vrijwilligerswerk zijn zeker zo belangrijk.”

Esther: “Ik denk dat het heel belangrijk is dat je als advocaat, maar ook als student en vrijwilliger, dingen probeert te doen buiten je comfort-zone. Ik was vrijwilliger bij de Olympische spelen in Sydney en Athene  mede-jurylid KNWU 1999/2000.

Eén van mijn stages was bij de buurt Wetswinkel in een kansarme wijk in Vleuten. Daar heb ik gezien dat het leven een grote strijd kan zijn wanneer je niet aan je recht kunt komen. Bijvoorbeeld als je jezelf door een, sociaal maatschappelijke achterstand niet kunt verwoorden of geen internet hebt.

Wat is de reden voor jou om in een bestuur plaats te nemen?

Esther; “De organisatie moet wel aansluiten bij mijn interessegebied en energie geven.  Mijn blik verbreden en ik wil in brede zin maatschappelijk betrokken zijn. Verder hou ik van concrete doelen, dus bijvoorbeeld een event neerzetten.”

Moest je een drempel over toen je voor het eerst werd gevraagd?

Esther: ”Ik moest zeker een drempel over, maar ik vond het bijzonder dat juist ik ervoor gevraagd werd.”

Wat heeft het bestuurlijk actief zijn jou persoonlijk gebracht?

Esther: ”Aanboren en aanleren van andere vaardigheden, zoals geduld en goed luisteren.”

Wanneer vind jij dat je het als bestuurder goed hebt gedaan?

Esther; “Wanneer  je de betrokken mensen ook echt betrokken kunt maken en houden. Niet vergaderen om het vergaderen maar echt binding houdt met het uiteindelijke doel.”

Wat wil je andere vrouwen meegeven die nog twijfelen of ze bestuurlijk actief willen worden?

Esther: “Goed weten wat er speelt in een vereniging, organisatie of bedrijf en op tijd beginnen in het verenigingsleven. Besturen is toch een vak apart, zeker wanneer je te maken hebt met vrijwilligers.”

 

Sinds kort versterk jij het Team Vrouw & Altena, die zich inzetten om vrouwen een podium te geven. Wat is jouw drijfveer hierbij?

In 2010 werd ik tot de beste jonge vrouwelijke strafrechtadvocaat van Nederland gekozen, dat was de kroon op mijn werk. Tenminste voor dat moment hahaha, het blijft toch een momentopname en je moet direct proberen de lat dan nog hoger te leggen. Verder ben je zo goed als je laatste zaak, denk ik altijd maar. Mij heeft het zelfvertrouwen en veel exposure opgeleverd.

 

Iedereen heeft een mening tegenwoordig, heb jij daar ook last van?

Ja, soms is het heel indringend, wanneer het op de persoon gespeeld wordt. En social media maakt het er ook niet makkelijker op. Hier probeer ik zo min mogelijk naar te kijken. Vaak geven mensen een mening zonder dat deze gefundeerd is.  En elke nuance zoek is. Op zo’n moment stap ik op de fiets om heerlijk uit te waaien. Telefoon en tv uit, dat kan ik iedereen adviseren.

Esther geeft lezingen voor universiteiten aan jonge advocaten. Ze werkte mee aan vier boeken. “Juridische zaken vertalen in mensentaal blijft een uitdaging.” Ze deed jarenlang mee aan het radioprogramma Schuld en Boete. ”Een echte leider helpt anderen.”  Met een aantal ondernemende burgers proberen we onder meer Slot Loevestein, wielerclub Brakel, een topamazone en een doe-pad van Stichting Ruimte voor Buitensport en Recreatie financieel te steunen. Bescheiden, maar aangezien de overheid zich verder terugtrekt van de publieke taken zullen vrijwilligers en sponsors de kar moeten trekken op cultureel en sportgebied.

  • Lid Landelijk Netwerk vrouwen in de sport.
  • Lid specialisatieverenging Sport en Recht.
  • Secretaris Rodichem (2013 heden), bestuurslid stichting stimulering paardensport Bommelerwaard (2013 heden) bestuurslid Bommelerwaardse paardendag.