Jenneke Komejan wint de Toontje Sprenger Pluim

Jenneke Komejan wint de Toontje Sprenger Pluim

mrt 18, 2016 | 0 Reacties

Toontje Sprenger Ontbijt van Vrouw en Altena

Jenneke Komejan wint de Toontje Sprenger Pluim

 

Dit jaar werd voor de achtste keer de Toontje Sprenger Pluim uitgereikt. De eer ging naar Jenneke Komejan, raadslid van Ideaalburg in de gemeente Aalburg. Zij werd door Hannie Visser Kieboom, de initiatiefneemster van de prijs, geprezen voor de moed die zij heeft getoond tijdens het debat over de gemeentelijke herindeling. Komejan was niet bang om tegen de stroom in op een duidelijke manier te verwoorden dat het Land van Heusden en Altena het meest gebaat is bij een fusie en zorgde zo voor een doorbraak.

Bijna tachtig vrouwen waren tijdens de uitreiking van de Pluim aanwezig op Fort Altena voor het Toontje Sprenger Ontbijt, dat jaarlijks georganiseerd door Vrouw en Altena  in samenwerking met Hannie Visser-Kieboom, in het kader van Internationale Vrouwendag. Komejan riep hen op om zich ook politiek in te zetten: “Ik heb altijd gevonden dat de juiste persoon op de juiste plaats moet worden gekozen. Dat er zo weinig vrouwen politiek actief zijn, heeft niets met competenties te maken.” Ze sprak daarbij de wens uit dat tenminste een derde van alle raadszetels in de gefuseerde gemeente Altena in 2019 wordt bezet door vrouwen. Voor Hannie Visser Kieboom is de Sleeuwijkse Toontje Sprenger, die in 1939 als eerste vrouw uit de regio voor de Liberale Staatspartij in de gemeenteraad kwam, een grote inspiratiebron.

Als het aan oud-burgemeester Joop Worrell en de Woudrichemse wethouder Paula Jorritsma ligt, is het voorbij met het excuus dat het zo moeilijk is om hiervoor de juiste vrouwen te vinden. Worrell: “Het is natuurlijk volstrekt ontoelaatbaar dat er zo weinig vrouwen in besturen zitting hebben. Een gemis, want ik ben er echt van overtuigd dat vrouwen iets toevoegen aan besturen.” Tijdens het ontbijt lanceerde Stichting Altena Kennispoort de vacaturebank voor vrouwelijke bestuurders in de regio.  Fientje Bax van Stichting Altena Kennispoort en grondlegger van Vrouw en Altena, heeft zich ingezet voor de realisatie van de vacaturebank die nu online staat. “Ik vind het heel belangrijk dat vrouwen ook een podium krijgen en leren door en met elkaar.”

 

Kruiwagen

Tijdens het ontbijt introduceerde dagvoorzitter Gerda Verhaar Eeuwijk bestuurlijke topvrouwen. Tineke Abma is hoogleraar participatie & diversiteit op de afdeling Metamedica en onderzoeksleider in EMGO+, het onderzoeksinstituut voor gezondheid en zorg van het VU Medisch centrum, Universiteit Maastricht en Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast is ze in talrijke besturen actief. Abma herinnert zich nog goed hoe ze heeft moeten knokken om hoogleraar te worden. “Het plaatje daarbij is niet een jonge vrouw die er ook nog eens sexy uit ziet. Ik kreeg in eerste instantie te horen dat ik tegen had dat ik een vrouw ben, die ook nog eens onconfessioneel denkt. Op dat moment wilde ik mezelf natuurlijk helemaal bewijzen.”

Abma benadrukte hoe belangrijk het is dat er op cruciale momenten iemand is die je als kruiwagen helpt om je ambities te verwezenlijken. Zelf probeert ze die rol ook voor anderen te vervullen. “Ik vind het belangrijk om talent onder de aandacht van anderen te brengen. Daarna is het natuurlijk aan jezelf. Ik moest echt wennen aan die machtspolitieke spelletjes die niets met inhoud te maken hadden, maar ik heb daar ook veel van geleerd. Belangrijk is vooral om goed na te denken over je kwaliteiten en je kennis in relatie tot een bestuurlijke functie die jouw interesse heeft. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel goede cursussen voor beginnende bestuurders.”

 

Energie

Ook Riet de Graaf heeft zichzelf letterlijk uit de klei omhoog gewerkt. “Ik kom uit een groot gezin en had het geluk dat ik niet geschikt was voor het huishouden. Daarom mocht ik mijn vader helpen op het land en op de boerderij. Dat was voor die tijd heel geëmancipeerd, al had toen natuurlijk nog niemand van dat woord gehoord.” Het duurde niet lang voordat De Graaf werd gevraagd als bestuurslid voor het Waterschap. “Voor mij een logische stap, want de agrarische sector staat voor mij voorop. Ik kreeg toen de kans om mee te praten over belangrijke zaken voor ons gebied. Sinds 2011 ben ik voorzitter van de Landelijke Vakgroep LTO Paardenhouderij. De paardensportfokkerij in Nederland is op topniveau en levert een grote bijdrage aan de economie.”

De Graaf kan zich ergeren aan (politieke) bestuurders die een mening hebben over de agrarische sector, maar die er zelf weinig van weten. Foute beslissingen treffen volgens haar niet alleen de sector, maar ook de werkgelegenheid. “Ik vind dat lastig, maar toch is het voor mij geen reden om zelf politiek actief te worden. Ik haal mijn plezier uit mijn werk, mijn voorzittersrol en de kleinkinderen. Omdat ik ambitieus ben wil ik me inhoudelijk nog meer verdiepen. Daarom volg ik op het moment veel cursussen en trainingen. Juist de combinatie van al die dingen geeft mij veel energie.”

 

MAadvies biedt in samenwerking met Stichting Altena Kennispoort een cursus aan voor vrouwelijke bestuurders. Alle aspecten van besturen komen daarin aan de orde tijdens een driedaagse training die start op 14 april. Meer informatie en inschrijven: https://www.stichting-altena-kennispoort.nl/training-vrouwelijke-bestuurder/ . Genomineerd voor managementboek van het jaar: Goud, potentieelontwikkeling voor mensen en organisaties waar zij werken van Anje-Marijcke van Boxtel en Aveline Dijkman, uitgeverij Schouten & Nelissen.