Persbericht Altena business Tour Roemenië

sep 2, 2015 | 0 Reacties

Met 25 mensen vanuit de Overheid, het Onderwijs en Ondernemers reizen we in september naar Roemenië

Het doel van deze reis is te ontdekken:

1e Wat zijn de obstakels wanneer je in het buitenland gaat ondernemen?

2e Over de cultuurverschillen van Roemenië en Nederland, van overheid tot aan de werknemer op de werkvloer.

3e Netwerken. Wat kunnen wij van elkaar leren, ervaringen uitwisselen, onderling en met de bedrijven die we gaan bezoeken?

Je kent allemaal het bedrijf E. van Wijk Logistics B.V., maar de man daarachter Ad van Wijk, dat is alweer een stap verder. Tijdens deze reis gaat hij ons vertellen wat hem heeft bewogen 25 jaar geleden in Roemenië een bedrijf te beginnen. Hij heeft zijn contacten met overheid en andere ondernemers aangesproken, om ons een goed beeld te geven wat ondernemen in Roemenië werkelijk inhoud.

Vanuit Floresti, waar we logeren, bezoeken we de verschillende bedrijven met Nederlandse roots. Waaronder 2-Connect, ISDC Rumania en CSI. Ceo Marc van der Put van 2-Connect en ceo Cor Geertsema van ISDC Rumania, waren zo enthousiast over ons bezoek dat zij de hele dag met ons optrekken. We reizen in Roemenië met een bus die Ad van Wijk ter beschikking heeft gesteld, als eerste naar het nieuwe hoofdkantoor van Evwholdi.ng in Gilou

Op donderdag is er speciaal een ontvangst voor Burgemeester Fons Naterop geregeld bij de burgemeester van Cluj Napoca. Tevens is aanwezig de Nederlandse Honorair Consul Wouter Reijers. Dit is een mooie gelegenheid om kennis te maken met overheid en te kijken wat voor mogelijkheden er nog meer zijn om zaken te doen in Roemenië. Aansluitend maken we met een gids een wandeling door het hart van Cluj Napoca, waarbij een bezoek aan één van de vele kerken niet ontbreekt.

Twee deelnemers vanuit het onderwijs, Prof. Dr. Roberto H. Flören (Nyenrode Business Universiteit) en Dr. Leny van der Ham (C4L-E) gaan op bezoek bij Prof. Dr. Adrian Petrusel, die hen ontvangt op één van de vele Universiteiten van Cluj Napoca.

Roemenië telt veel Roma ‘s, onder begeleiding van Marien en Yvonne Kroon van Stichting Charis maken wij een wandeling door een zigeunerdorp. Marien en zijn gezin wonen al meer dan 15 jaar in Roemenië. Als geen ander kan hij ons vertellen over thema’s als gezondheid, onderwijs, huisvesting en werkgelegenheid.          

Wat de deelnemers betreft zijn er allerlei branches vertegenwoordigd w.o.: Overheid, Onderwijs, Finance, Consultancy, Automotive, Bloemen- en Planten handel, Elektronica, Agri-food, Logistic, Projectontwikkeling.