Rabobank Altena zet maximaal in op persoonlijke ontwikkeling

sep 3, 2018 | 0 Reacties

In opmaat naar het Kennisevent ‘Van FoodPrint naar FootPrint’ schrijven we artikelen en maken we filmpjes over bedrijven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties. 

Bedrijven preventie: Brandstof voor de werknemer
De pensioengerechtigde leeftijd verschuift. Hoe houden we werknemers zo lang mogelijk fysiek en mentaal fit? Wat doet voeding en bewegen met jou? Professionals  richten zich samen met ondernemers op het fysieke, mentale en food aanbod als ‘brandstof’ voor de werknemer.  

Ontwikkelbudget houdt medewerkers van Rabobank Altena vitaal. Werken in een functie die er in de toekomst misschien anders uit ziet en dat als iets positiefs ervaren. Een kans, vinden Susan van Erp en Diana de Heer, beiden financieel adviseur bij Rabobank Altena. “De wereld verandert snel, maar er zijn mogelijkheden genoeg als je bereid bent uit je comfort zone te komen.” En dat brengen de dames zelf ook in de praktijk door een training te volgen bij Innerstance, die ze fysiek en lichamelijk fit houdt. Mét behulp van hun persoonlijke ontwikkelbudget.

“Wij willen onze medewerkers stimuleren om het beste in zichzelf boven te halen”, vertelt Suzanne van Elten, leidinggevende van Susan en Diana. “Er zijn verplichte opleidingen om onze klanten zo optimaal van dienst te kunnen zijn. Daarnaast is er een ontwikkelbudget dat medewerkers kunnen inzetten om zichzelf verder te ontplooien. In onze sector zijn ontwikkelingen gaande die eraan kunnen bijdragen dat we uiteindelijk andere functies en/of minder mensen nodig hebben. Een opleiding of cursus kan je werk bij de bank verrijken en ook je inzetbaarheid elders vergroten. Een vorm van goed werkgeverschap waarvoor we bewust kiezen.” 

 “De wereld verandert snel, maar er zijn mogelijkheden genoeg als je bereid bent uit je comfort zone te komen.”

Verandervermogen

Dus zijn Susan van Erp en Diana de Heer dankzij hun ontwikkelbudget twee keer in de week te vinden bij Innerstance in Hardinxveld, waar ze een flinke portie fysieke training afwisselen met een coachingstraject van Agnes Vleugel. “Als je gemotiveerd bent om op persoonlijk of zakelijk vlak zaken écht te veranderen, dan begin je bij ons met het fit en krachtig maken van je lichaam door sporten en gezonde voeding”, zegt Agnes heel stellig. “Als je dat niet kunt opbrengen, krijg je andere doelen ook niet voor elkaar. Onbewust nemen we veel beslissingen die gestuurd worden door gedachten en emoties. We weten welke acties resultaat opleveren, maar handelen daar niet naar. Door onze training kun je leren dat te veranderen. Zo heb ik jarenlang in loondienst gewerkt en ben ik nu zelf ondernemer. Maar het is geen wonderpil. Je moet zelf verantwoordelijkheid nemen voor een gezonde leefstijl en het nastreven van je doelen. Juist de combinatie van fysiek en mentaal maakt onze methode uniek in Nederland. Want wat heb je aan een six pack als je veel stress ervaart en aan veel geld als je nooit energie hebt?” 

En dat past weer precies binnen de visie van leidinggevende Suzanne die vindt dat verandervermogen en vitaliteit essentieel zijn voor een goed functioneren. 

Susan: “We hebben onze persoonlijke doelen benoemd binnen de pijlers van Innerstance – Being, Body, Balance en Business – en praten daar in een groep wekelijks over. Er wordt continu een spiegel voorgehouden waardoor je je eigen gedrag niet alleen leert herkennen, maar ook handvatten krijgt voor verandering. Zie het als een interessant gesprek met jezelf dat voortdurend gaande is.” Diana vult aan: “We reflecteren samen veel. In de auto, aan de telefoon en met andere collega’s. Ik heb letterlijk en figuurlijk geleerd hoe ik meer in mijn kracht kan staan. Niet te veel overal over nadenken, maar accepteren dat je een goede keuze hebt gemaakt. En we ervaren allebei dat we veel meer energie hebben gekregen.” 

“Ik heb letterlijk en figuurlijk geleerd hoe ik meer in mijn kracht kan staan. Niet te veel overal over nadenken, maar accepteren dat je een goede keuze hebt gemaakt.”

Open over ambities


Suzanne: “Doordat Diana en Susan open praten over hun doelen, vind ik het makkelijker om hun gedrag te spiegelen en het gesprek hierover aan te gaan. Dat is een prettige manier om over persoonlijke ontwikkeling te praten, al respecteer ik ook dat niet iedereen daar behoefte aan heeft. Mijn drijfveer is het beste uit mijn medewerkers te halen, maar zij hebben daar zelf wel de regie over.”  

Een open cultuur is daarvoor een essentiële voorwaarde. Susan, Diana en Suzanne durven hardop te filosoferen over een toekomst buiten de bank, hoewel ze allemaal aangeven voorlopig nog voldoende kansen en uitdagingen in hun huidige werk zien en zeer te spreken zijn over de Rabobank als werkgever. “Eigenlijk zou dat niet bijzonder moeten zijn”, vindt Suzanne. “Een open cultuur maakt het voor medewerkers makkelijker om hun passie en dromen met collega’s en leidinggevenden te delen. Ik ben ervan overtuigd dat dit voor een bedrijf juist heel gezond is.” 

 

Tekst: Marina Zwaan