Toontje Sprenger ontbijt een succes

mrt 11, 2015

Het Toontje Sprenger ontbijt met brood en rozen was een groot succes.  Aalburg.net schreef een mooi artikel:

Vrouwen moeten niet alleen hard werken, maar vooral kansen pakken

ALTENA – Scoort Altena economisch beter als de brain-drain wordt gestopt? Als vrouwen leren niet alleen keihard te werken, maar vooral kansen te pakken? Als meer vrouwelijke bestuurders beschikbaar zijn? Allemaal vragen die aan bod kwamen tijdens het eerste Toontje Sprenger netwerk ontbijt. Onder de paraplu van Stichting Kennispoort Altena schoven zaterdag 45 vrouwen aan bij restaurant Boven de Rivieren in Sleewuijk. In het kader van Internationale Vrouwendag presenteerden vrouwen uit het bedrijfsleven en politiek zich door te vertellen over eigen ervaringen en deelden tips rond netwerken.

Leny van der Ham, in 2014 nog gekozen tot meest ondernemende vrouw van Altena, vertelde over haar ondernemende oma die al voor de oorlog in Gorinchem de ‘Kousenkoning’ kocht. “Toen ze in de oorlog geen eten meer had, ging ze kaartjes stopwol ruilen voor eten”. Van der Ham bedacht het nieuwe onderwijsconcept 20-80 learning op het IBC in Waalwijk. Om de braindrain in Altena te stoppen start ze een vervolgproject waarbij HBO studenten worden gekoppeld aan ondernemers in de regio. Dit nieuwe ‘centre learning and entrepeneur’ wordt gevestigd in de Kennispoort Altena aan de Anjelierstraat in Wijk en Aalburg. “In een denktank voor topvrouwen werd geadviseerd om ons meer mannelijk te gedragen. Niet meer keihard werken en als een octopus alles oplossen, maar je beter profileren en kansen pakken. Ondernemend, vraag gestuurd, creatief denken en eigenwaarde, dat zijn de 21e eeuwse skills die je nodig hebt”, zo adviseert Van der Ham.

Talent
Tekstschrijver Rijan van Leest lanceerde haar plan voor Talent op het Platteland (TOHP), ook daarmee wil ze de brain drain op het platteland tegengaan. “We moeten de jongeren met elastiek aan de streek binden, ze mogen overal gaan kijken, maar moeten toch steeds terug keren. Door jongeren een trainee-ship aan te bieden in de streek, maken ze kennis met onze cultuur en hoge arbeidsmoraal. Zo behoud je de vitaliteit in de dorpen en voorkom je krimp op het platteland”.

Paula Jorritsma, wethouder in Woudrichem, gaat een vacaturebank voor vrouwelijke bestuurders opzetten. “Joop Worrell bracht me op dat idee, dus daar wil ik mee aan de slag”, zo vertelde ze tijdens het netwerkontbijt. De vacaturebank is straks te raadplegen op de website www.vrouwenaltena.nl
Dianne van Gammeren uit Werkendam vertelde over haar eigen bestuurlijke ervaringen bij de Kinderboerderij, kinderopvang ‘Buitenspel’ en SOOLVA. “Door al die besturen blijf je betrokken bij je eigen leefomgeving, alleen zo kun je een gemeenschap draaiende houden. Natuurlijk kost het veel tijd, maar je krijgt ook iets terug. Alleen met elkaar kun je de individuele kracht van mensen met elkaar verbinden”.
Voor een meer vrolijke noot zorgde Mandy Boer die vertelde over het ‘old boys netwerk’ op de golfbaan.

Toontje Sprenger
Het netwerkontbijt werd afgesloten (door Hannie Visser-Kieboom) met de uitreiking van de zevende Toontje Sprenger pluim aan een politiek actieve vrouw in de streek. Deze ging naar Marienke van Lankeren (21) uit Werkendam. Ze studeert Engels in Leiden en is bestuurslid bij de pas opgerichte SGP jongeren afdeling Werkendam.

Bron: aalburg.net

ontbijt  ONTBIJT 2