Van FoodPrint naar FootPrint

Van FoodPrint naar FootPrint

‘Van FoodPrint naar FootPrint’ met de bekende moderator Harm Edens als discussieleider aan tafel.

We Are Food, Brabant Europese Regio van de gastronomie 2018

In Brabant genieten we van eten, produceren we het met liefde en vernieuwen daarbij steeds. Vernieuwen omdat het kan én omdat het broodnodig is! De deskundigen zijn het erover eens: ‘Willen wij in de nabije toekomst gezond, eerlijk en voldoende voedsel kunnen produceren, dan moet het voedselsysteem drastisch veranderen’. We zijn trots op de rijke wereld van verhalen achter ons eten, onze tradities én innovaties. Het zit in ons DNA. We Are Food. Daarom is Brabant in 2018 “Europese Regio van de Gastronomie”.

Altena doet mee

Stichting Altena Kennispoort neemt  in het kader van dit themajaar het initiatief een aantal activiteiten te verbinden en ondersteunen. Daarnaast organiseert ze op vrijdag 21 september 2018 het evenement ‘Van FoodPrint naar FootPrint’. Dit in samenwerking met de drie gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem, Rabobank Altena, Bedrijvenkring Altena, Regio West Brabant.

De doelen van het jaarprogramma van Altena Kennispoort zijn verbinden, samenwerken, kennis delen en het zichtbaar maken van de regio. Met een focus op food, handel, technologie en duurzaam transport. De innovaties binnen deze sectoren en de potentiële internationale mogelijkheden. Zo ook tracht zij de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verkleinen.

Met het event en de aanloopactiviteiten er naar toe wil Altena Kennispoort laten zien dat de regio Altena veel te bieden heeft. Door haar centrale ligging en goede ontsluiting is het de “poort van Brabant” naar Holland, Midden Nederland en naar het Duitse achterland.  Zowel voor de weg- als het watertransport.

Activiteiten in opmaat naar het event

Pixelfarming, Campus Almkerk

De Campus Almkerk is een innovatiecentrum voor landbouw en duurzaamheid. Een van de initiatieven van Campus Almkerk is Pixelfarming. Dit is een manier van voedsel verbouwen waarbij de ingrediënten voor een eindproduct naast en door elkaar worden verbouwd. Zo ontstaat een biodiversiteitsvoordeel, de verschillende gewassen versterken elkaar organisch. De landbouwgrond is daarbij ingedeeld in ‘pixels’ van 10×10 cm. De grond wordt beheerd en verzorgd door robots. Tussen voedselproducerende gewassen worden pixels met bloemen geplaatst. Deze trekken natuurlijke vijanden van gewasbedreigend ongedierte aan en dragen bij aan de biodiversiteit.

Leerlingen van scholen voor voortgezet onderwijs in de omgeving zullen betrokken worden bij het productieproces van pixelfarmen.

Bedrijven preventie; Brandstof voor de werknemer

De pensioengerechtigde leeftijd verschuift. Hoe houden we werknemers zo lang mogelijk fysiek en mentaal fit? Wat doet voeding met jou? Drie professionals opererend in dit werkgebied zullen zich richten op het fysieke, mentale en ‘food’-aanbod als ‘brandstof’ voor de werknemer.

Picknick en Plukroute

VVV Altena Biesbosch zet in samenwerking met wandelvereniging De Vrijbuiters uit Aalburg een ‘Picknick en Plukroute’ (Foodwalks) op. De Vrijbuiters hebben ruim 40 jaar lang ervaring in het uitzetten van wandelroutes en zijkomen op plaatsen die zelfs bij een autochtoon niet altijd bekend zijn. De off-road routes sluiten aan op de reeds bestaande Plukroute in Hank en de 3 km lange Peerenbomenlaan in Wijk en Aalburg.

Excursies naar Floating Farm en Plantlab

De Floating Farm in Rotterdam is een zelfvoorzienende drijvende boerderij.

Het PlantLab in Den Bosch is voornamelijk een fabriek waar wordt geëxperimenteerd met het kweken van planten, groenten enzovoorts zonder daglicht.

Kennisevent ‘Van FoodPrint naar FootPrint’

We sluiten het ‘We are Food’-jaar in Altena af met een groot evenement op vrijdag 21 september: “Van FoodPrint naar FootPrint”. Het doel van dit evenement is om overheid, ondernemers, onderwijs en ondernemende burgers te inspireren om   samen te zoeken naar duurzame innovatieve oplossingen. De focus ligt tijdens dit evenement op de sectoren agri, food, handel, maritiem en duurzaam transport met een gunstige foodprint.

Bekende moderator Harm Edens                

Tijdens het plenaire gedeelte van de avond, voorgezeten door Harm Edens, zal driemaal een panel van experts uit verschillende sectoren aan tafel zitten. Met als thema ‘wat wordt het nieuws van morgen’ discussiëren deze drie panels elk over een stelling, waaraan het publiek interactief deelneemt.

Hapjes uit de 3D-printer

Tijdens het  evenement is er uitgebreid ruimte voor de presentatie van bedrijven uit de regio. Initiatieven op het gebied van Food en Robotisering/Digitalisering krijgen aandacht. Denk hierbij aan een slimme koelkast en tafel. Of de 3D food printer, die ook deels de hapjes tijdens het evenement verzorgt. Cateraar Taste and More maakt gebruik van producten uit Altena. Uiteraard sluiten we de avond af met een netwerkborrel.

Inspiratie voor scholieren

De middag voorafgaand aan het evenement nodigen we  leerlingen van de vier scholen voor voortgezet onderwijs in Altena uit. De jongeren kunnen  kennismaken met een aantal spraakmakende bedrijven uit de regio. Voor hen is dit een inspiratiemoment om de trends te ontdekken die er spelen op het gebied van food/techniek/transport en robotisering/digitalisering van processen. Zo krijgen ze een beeld van de arbeidsmarkt en ondernemingskansen in Altena.

 

Aanmelden:
https://www.stichting-altena-kennispoort.nl/foodprint/

Share