Gezond, groen en goedkoop: kantine take-over op het Altena College

okt 28, 2022 | 0 Reacties

SLEEUWIJK – Het is deze week Dutch Food Week. Tijdens deze week delen partijen uit de foodsector hun enthousiasme, kennis en kunde met de samenleving. Middelbare school het Altena College schenkt aandacht aan deze week in de vorm van een kantine take-over. Duurzame lokale bedrijven nemen de kantine over en vullen deze week de kantine met vegetarische producten.

De bel voor de lunchpauze gaat en kantine ‘het klokhuis’ stroomt vol. “Doe mij maar twee wraps”, zegt een leerling die aan de balie staat. Langzaam wordt de rij langer: de producten van deze week zijn al razend populair. “Op de eerste dag waren de broodjes vegetarische hamburger echt ontzettend snel uitverkocht”, zegt Harm de Vries, conrector op het Altena College. Vandaag stond er een vegetarische kipwrap op het menu en ook die was weer populair.

Gezonde kantine
Deze week nemen lokale bedrijven de kantine van het Altena College over en zij verrassen de leerlingen en docenten iedere dag van de week met lekkere vegetarische producten, voor maar €1,-. ‘Gezondheid’, ‘duurzaamheid’ en ‘goed leven’ staan hierbij centraal. Door dit project zien de leerlingen en docenten van de school gelijk waar hun voedsel vandaan komt: gewoon uit de gemeente Altena. Ook is dit project weer een stapje dichterbij de gezonde kantine die conrector De Vries zo graag zou zien in de toekomst: “Daar wil ik heel graag over in gesprek met de gemeente, maar vooral ook met leerlingen, ik wil horen wat zij willen en vinden”.

Plant-based
Corine Bossenbroek, projectcoördinator van gebiedspilot CHIEF (Centrum Hulp bij Innovatie, Educatie en Fascinatie Plantaardige Eiwitten) komt ook een kijkje nemen. CHIEF heeft mede de kantine take-over georganiseerd en houdt zich bezig met de consumptie van plantaardige eiwitten. “Er komt nu 60% van onze proteïne uit vleesproducten en 40% uit plantaardige producten. Dit zou juist andersom moeten zijn, dat is beter voor het milieu en voor de mens.” Door de kantine take-over wil CHIEF laten zien dat plantaardig voedsel gezond én lekker is.

Grote belangstelling
Leerlingen zien weer wat nieuws in de kantine en daar is zo te zien belangstelling voor. “Ik haal eigenlijk nooit wat, maar nu is het zo goedkoop, ik was wel benieuwd”, zegt een leerling met een wrap in haar hand. Eén van de meisjes die net een wrap heeft gehaald neemt een hap, ze kijkt naar de binnenkant van de wrap en schud tevreden met haar hoofd. Een andere enthousiaste leerling haalt elke pauze iets te eten, maar is nu extra nieuwsgierig: “Ook omdat het vegetarisch is ben ik heel benieuwd naar de wrap, ik eet eigenlijk nooit vegetarisch”.

Succes
De kantine take-over is pas twee dagen van start maar kan nu al een succes genoemd worden. “Mag ik nog een wrap?”, komt een leerling aan de balie vragen, “Op”, zegt de docent achter de balie terwijl ze haar schouders optrekt. De wraps hadden een ruime tien minuten nodig. Corine kijkt tevreden, want dit belooft goeds voor de rest van de week: “Voor morgen hebben we wel 200 broodjes hamburger. We begonnen maandag met 50 broodjes, maar die waren binnen drie minuten uitverkocht”, zegt ze, hierop antwoord een docent: “al heb je er 400, ze komen toch wel op”.

 

Tekst: Nienke van Vugt

Beeld: Bart Stoutjesdijk